Hlavné menu UJS

ŠVOČ pre študentov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku

24.-25. november 2016

V roku 2016 sa ŠVOČ pre študentov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku (FTDK) uskutočnila na pôde Univerzity J. Selyeho. Dvojdňové podujatie otvoril rektor Univerzity J. Selyeho, doc. RNDr. János Tóth, PhD., ktorý bol aj jeho gestorom.

Prvý deň podujatia, dňa 24. novembra sa uskutočnili zasadnutia v sekciách,  (Sekcia biológie, chémie, zdravotnej vedy a telesnej výchovy, Sekcia humanitných vied, Sekcia technických, matematických a informatických vied, Sekcia spoločenských, právnych a ekonomických vied, Sekcia historických a teologických vied) v rámci ktorých mala odborná porota a záujemcovia   možnosť oboznámiť sa s prezentáciou  31 súťažných prác.

V programe sa na druhý deň pokračovalo s plenárnou prednáškou prof. Dr. Bélu Pukánszkyho, DSc., po ktorej nasledovalo slávnostné udelenie cien, ktoré uviedol PaedDr. György Juhász, PhD.  prorektor UJS, predseda FTDK 2016. Ceny súťažiacim  odovzdali doc. RNDr. János Tóth, PhD., rektor Univerzity J. Selyeho, Dr. Tamás Weiszburg, podpredseda Rady ŠVOC (OTDT), vedúci cezhraničného programu ŠVOČ (HTDK) a v zastúpení sponzora podujatia Banky OTP Angelika Mikóczi. Zvláštnu cenu Rady maďarských akademikov na Slovensku (SZMAT) odovzdala Dr. habil Ildikó Vančó, PhD.

Hlavnú cenu  tento rok získal Lajos Gergely, študent Univerzity Komenského so súťažnou prácou s názvom „Gilbertov syndróm – banálna choroba  s genetickým základom“. Hlavnú cenu konferencie venovala spoločnosť Microcomp-Computersystem s.r.o.. Zvláštnu cenu Rady maďarských akademikov na Slovensku (SZMAT) prevzal Peter Berta a zvláštnu cenu Študentskej samosprávy (Diákhálózat) Dominika Vlacseková.

Po udelení cien prevzala symbolickú štafetu podujatia a organizáciu nasledujúcej FTDK v roku 2017 Dr. habil. Žofia Bárcziová, PhD., dekanka Fakulty stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Záverom podujatia  Dr. Tamás Weiszburg, PhD. uviedol, že „ hlavným prínosom  ŠVOČ je aj to, že spolupráca vysokoškolských učiteľov  a študentov je veľmi bezprostredná, výsledky sa rodia zo živých vedecko-výchovných vzťahov“.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem