Tájékoztatás a diákigazolványokról leendő elsőévesek számára  

Tisztelt Jelentkező!

A Selye János Egyetem a beiratkozott hallgatóinak már a beiratkozáskor igyekszik a diákigazolványt kiadni.

A nappali tagozatra beiratkozók számára adott következő döntési lehetőségre hívjuk fel a figyelmét. A hallgató kérhet kétféle diákigazolványt:

1. csak az egyetemi logoval ellátott diákigazovány
2. egyetemi és ISIC logoval is ellátott diákigazolvány

Ami közös a két igazolványban. Mindkettő igazolni fogja a fennálló hallgatói jogviszonyt, lehetővé teszi a mozgást az egyetem területén (beléptető rendszer). Továbbá, mindkettő feljogosítja a hallgatót a Szlovák Köztársaság területén állami szinten rendszeresített utazási diákkedvezmények igénybevételére 26 éves korig.

Amiben a két igazolvány egymástól eltér.
Az ISIC logoval is ellátott igazolvány az egyetem és a szlovák állam által biztosítottakon felül teljesértékű ISIC kártya is, annak minden nemzetközi előnyével. Ezekről az előnyökről lehet olvasni ezeken a címeken:

https://isic.hu/
http://isic.sk/

Az ISIC tagság egy évre 10 euróba kerül, így aki ezt az ISIC igazolványtípust választja, annak az egyetem részére nem 10 eurós, hanem 10+10=20 eurós díj megfizetése lesz szükséges.

Amit még fontos mérlegelni a döntéskor. Az ISIC tagság egy alkalommal egy évre váltható ki. Aki most (a 22/23-es tanévre) befizeti az ISIC tagsági díjat, az 2023 szeptemberéig számít majd tagnak. Ezt követően minden tanévben újra dönthet a hallgató, hogy meghosszabbítja-e vagy sem. Ha később kihagy néhány évet, majd újra ISIC tagságot kér, akkor az adott év tagsági díját kell majd befizetnie, több költségre nem kell ebben az esetben számítania.

Ellenben, ha csak az egyetemi logoval ellátott diákigazolványt választja a hallgató, spórol most 10 eurót, de ha később mégis ISIC tagságot akar vásárolni, akkor egy új ISIC logoval is ellátott diákigazolvány kiállításra lesz szükség, tehát ilyen esetben jelen díjszabás szerint 20 euró (10 euró ISIC tagsági + 10 euró az új igazolványért) költséggel kell majd számolni.