Hlavné menu UJS

Výzva na predkladanie návrhov na kandidáta na člena Správnej rady Univerzity J. Selyeho

V súlade so  zákonom č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o vysokých školách“), ktorou sa upravujú kompetencie správnej rady verejnej vysokej školy a určujú pravidlá jej kreovania (§ 40), vyhlasuje Univerzita J. Selyeho (ďalej len „UJS“) výzvu na predkladanie návrhov na kandidáta na člena Správnej rady UJS, ktorého zvolí študentská časť Akademického senátu UJS, z dôvodu, že dňom 6. decembra 2024  sa skončí dvojročné funkčné obdobie člena Správnej rady UJS zvoleného študentskou časťou Akademického senátu UJS.

  • Subjekty oprávnené predkladať návrhy (navrhovateľ)

Návrhy kandidátov na členov správnej rady verejnej vysokej školy predkladajú akademickému senátu verejnej vysokej školy a ministrovi školstva
- právnické osoby zapísané do registra mimovládnych neziskových organizácií,
- obce,
- samosprávne kraje,
- Slovenská akadémia vied,
- verejné výskumné inštitúcie
- ďalšie právnické osoby, ktoré sú držiteľmi osvedčenia o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj okrem vysokých škôl,
- reprezentatívne združenia zamestnávateľov,
- múzeá,
- galérie,
- divadlá.

  • Všeobecné predpoklady a podmienky na kandidátov (navrhovaná osoba)

Členmi správnej rady verejnej vysokej školy sú najmä významné vedecké osobnosti alebo umelecké osobnosti, predstavitelia verejného života na celoštátnej úrovni alebo na regionálnej úrovni a významní predstavitelia podnikateľskej oblasti v súlade s poslaním verejnej vysokej školy alebo osoby, ktoré majú skúsenosti v oblasti nakladania s majetkom a finančnými prostriedkami právnickej osoby.
Za člena správnej rady verejnej vysokej školy možno zvoliť alebo vymenovať len osobu, ktorá má najmenej vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, má najmenej štyri roky praxe v riadení v právnickej osobe a schopnosti v oblasti nakladania s majetkom a finančnými prostriedkami právnickej osoby.

  • Nezlučiteľnosť funkcie člena správnej rady

Funkcia člena správnej rady verejnej vysokej školy je nezlučiteľná s funkciou poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, člena vlády, štátneho tajomníka, rektora, prorektora, dekana a vedúceho súčasti vysokej školy, ktorá nie je fakultou; členmi správnej rady nesmú byť ani ich závislé osoby.
Funkcia člena správnej rady verejnej vysokej školy je nezlučiteľná so štátnozamestnaneckým pomerom v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, s pracovným pomerom s ministerstvom alebo ním zriadenou rozpočtovou organizáciou alebo príspevkovou organizáciou, s členstvom v akademickej obci príslušnej verejnej vysokej školy a s členstvom v správnej rade inej vysokej školy.
Nezlučiteľnosť člena správnej rady verejnej vysokej školy s funkciami uvedenými vyššie bude potrebné aby kandidát preukázal v prípade, že bude vybraný a navrhnutý na vymenovanie, t.j. v čase vymenovania do funkcie.

  • Návrh na kandidáta na člena musí obsahovať:

1. profesijný životopis navrhovanej osoby
2. súhlas navrhovanej osoby s kandidatúrou
3. čestné vyhlásenie o splnení podmienky podľa § 40 ods. 4 Zákona o vysokých školách, o skutočnosti, že spĺňa podmienky členstva v SR UJS a že je u neho/nej vylúčená nezlučiteľnosť funkcií s prípadným členstvom v SR UJS,
4. úradne overená fotokópia diplomu preukazujúceho vysokoškolské vzdelanie najmenej 1. stupňa,
5. súhlas kandidáta na člena rady so zverejnením životopisu a so spracovaním osobných údajov podľa zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov na účely výberu členov Správnej rady UJS

Kompletné návrhy je možné podávať predsedníčke Akademického senátu UJS do 15. októbra 2024 v písomnej forme v zalepenej obálke označenej „Návrh na kandidáta na člena SR UJS“ na adresu:

doc. PaedDr. Andrea Puskás, PhD.
predsedníčka Akademického senátu Univerzity J. Selyeho
Bratislavská cesta 3322
94501 Komárno

Predkladateľ návrhu je povinný na prednej strane zalepenej obálky s návrhom uviesť svoj názov, resp. obchodné meno a úplnú adresu.

 

 

Komárno, 2. júla 2024


Prílohy

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem